Jáchymov

Jáchymov ligt aan de zuidkant van het Ertsgebergte op een hoogte van 650 meter in een van de rijkste mineraalgebieden van de wereld.
Deze rijkdom aan mineralen, vooral zilver, nikkel en kobalt, heeft bijgedragen aan de rijke geschiedenis van deze stad.
In de 16e eeuw groeide Jáchymov (St. Joachimsthal) dankzij geweldige zilvervondsten uit tot de op één na grootste stad van Bohemen. Hier werd vanaf 1520 de massief zilveren ‘thaler’ of ‘daalder’ geslagen, die niet alleen betaalmiddel werd in Europa, maar ook in Amerika. Ook de naam dollar komt van het woord thaler. 
In de tweede helft van de 19e eeuw hadden de mijnwerkers steeds vaker de pech om op een zwart, zwaar soort steen te stuiten in plaats van op zilver. Men ontdekte dat men hieruit kleurstoffen kon maken. Dit mineraal werd uranium genoemd naar de toen pas ontdekte planeet Uranus. Met deze kleurstoffen (geel, groen. oranje en zwart) beschilderde men het wereldberoemde Boheemse glas.
In 1896 ontdekt Henry Becquerel de natuurlijke radio-activiteit van uraniumerts. Het lukt het echtpaar Curie in 4 jaar om uit een ton uraniumerts ongever 10 gram uranium te isoleren. Zij krijgen hiervoor in 1903 de Nobelprijs. Water uit de mijnen bleek een hoog gehalte aan het zeldzame radongas te bevatten en de mijnwerkers ontdekten, dat dit water verlichting gaf bij reumatische pijnen. Zo ontstond het eerste kuuroord met radonbaden. 
Het kuren in Jáchymov was zo succesvol, dat in 1912 een heel modern kuurhotel  “Radium Palace” werd geopend. Hier kuurde de upper-ten van Europa.
Na de tweede wereldoorlog werd op uitgebreide schaal uraniumerts gewonnen en aan de Sovjet-Unie verkocht. In de zestiger jaren van de twintigste eeuw werden op één na alle mijnen gesloten. De enig opengebleven mijn wordt gebruikt om het geneeskrachtige radonwater naar boven te halen.
Na de fluwelen revolutie in 1989 komen steeds meer Westerse kuurgasten naar Jáchymov en wordt het kuuroord aangepast aan de eisen van de moderne kuurgast.
Zo is het badhuis omgebouwd tot centrum Agricola. Men kan in dit gebouw nast de normale kuurbehandelingen diverse extra (welness-)behandelingen inkopen, zoals bijv. verblijf in de zoutgrot, speciale massages etc. Sinds 2010 is er ook een mooi binnenzwembad.

Voor de groepsreizen kiest Eurokuur uit Curie, Praha en Elektra; goede middenklasse hotels met de maaltijden in Curie en in Praha en de kuurbehandelingen in Curie. De 3 hotels zijn d.m.v. overdelkte gangen met elkaar verbonden.

Hotel Curie
Dit hotel is in de jaren 70 van de twintigste eeuw gebouwd in communistische stijl. Begin 2000 is het hotel grondig gerenoveerd en aan de westerse vraag aangepast.

 

Hotel Praha
Hotel Praha is in 2006 ingrijpend gerenoveerd. Het is een dependance van hotel Curie en door een overdekte gang daarmee verbonden. De maaltijden worden wel in Praha geserveerd maar de therapieën worden in Curie gegeven. Het hotel beschikt over één- en tweepersoonskamers.

Hotel Elektra
Ook hotel Elektra is een dependance van hotel Curie. Het hotel is door overdekte gangen verbonden met Curie (behandelingen) en Praha (eetzaal). Het heeft ruime tweepersoonskamers, die ook voor alleengebruik mogelijk zijn. In de eerste helft van 2003 is het gerenoveerd.

Hotel Astoria
Dit kleinere hotel is gelegen tegenover het badhuis Agricola. De maaltijden zijn in het hotel. Voor de behandelingen moet men naar hotel Curie (ca. 100m.)
Er zijn hier kamers te boeken van april t/m oktober.

Kuurbehandelingen
De basisbehandeling in Jáchymov is baden in radonwater. Gedurende een bad van 15 - 20 minuten wordt het gehele lichaam 'bestraald' met alfadeeltjes van het radon. Dit radon heeft een pijnremmende werking, verbetert de doorbloeding en vergroot de energie van de patiënt. Bij veel patiënten heeft dit een vermindering van het medicijngebruik tot gevolg. Bij bloedonderzoek kon een verhoogde concentratie van pijnremmende stoffen vastgesteld worden. Het radon wordt zeer snel in het bloed opgenomen en verdwijnt ook weer heel snel uit het lichaam. Het radon is slechts 15 tot 30 minuten in het lichaam aanwezig. 
Gedurende de kuur krijgt men ca.18 radonbaden. De hoeveelheid radio-actieve stof die gedurende de kuur in het lichaam opgenomen wordt, is gelijk aan de helft van een standaard röntgenfoto.

De basisbehandeling met radonbaden wordt aangevuld met:
Speciale oefengymnastiek, individueel of in groepen, in de gymnastiekzaal of in het zwembad. 
Massages en reflexmassages
Hydro- en elektrotherapie. 
Magneet- en lasertherapie.
Droog koolzuurbad

Met ingang van januari 2019 legden Sophia en Margreet hun werk voor Eurokuur neer.

Andrea Kolvers, Nico Hanemaaijer en Yvonne van Bentum hebben de werkzaamheden overgenomen.

Zij zetten Eurokuur met dezelfde filosofie voort.

Lees meer →

In 2019 geen vergoedingen meer voor kuurreizen bij DSW en Delta Lloyd

Lees meer →