Tsjechië 

 

Aan het begin van onze jaartelling verlaat een Keltische stam, de Bojen, het Midden-Europese gebied en laat als visitekaartje de aanduiding Boiohaemium achter, het land van de Bojen, Bohemia, Bohemen.

Omstreeks 900 wordt de burcht Praha (Praag) gesticht. Misschien is deze burcht genoemd naar de doorwaadbare plaats in de Vlatava (Moldau), in het Tsjechisch prah. Iets verderop stond al in de prehistorische tijd een andere burcht, Vyšehrad. Terwijl de burcht Praha in betekenis toeneemt, verliest Vyšehrad langzamerhand aan betekenis. In deze tijd komt koning Wenceslas (Václav) aan de macht. De naam van de koning is nauw met de stad verbonden. Naar hem is het grote plein voor het Nationaal Museum genoemd. Na zijn dood – hij werd door zijn broer Boleslav vermoord – werd hij zelfs heilig verklaard.

Een andere belangrijke koning was Karel IV. Hij besteeg de troon in 1346 en heeft veel voor Tsjechië betekend. Zijn regeringsperiode is de gouden tijd voor Praag. Veel beroemde kunstenaars en architecten trekken uit heel Europa naar Praag. De bouw van de nieuwe St. Vitusdom begint en ook de beroemde Karluv Most (Karelsbrug) wordt gebouwd.

In 1415 breken roerige tijden aan. Jan Hus wordt dan verbrand, omdat hij hervormingen tot stand wilde brengen in de r.k.kerk. Na zijn dood breken er hevige opstanden uit, waarbij grote delen van de stad en ook van de burcht verwoest worden. Aan het begin van de 16e eeuw breekt dan een nieuwe periode van opbloei aan, waarin veel nieuwe gebouwen verrijzen.
In de daaropvolgende eeuwen is Tsjechië deel van de Habsburgse monarchie Oostenrijk-Hongarije.

Na de Eerste Wereldoorlog wordt op 28 oktober 1918 de democratische republiek Tsjecho-Slowakije gesticht. De Tsjechen en Slowaken zijn de belangrijkste bevolkingsgroepen.

Op 15 maart 1939 breekt Hitler al zijn beloften aan de Westerse mogendheden en bezet Tsjecho-Slowakije. De bevolking verzet en dit verzet bereikt in mei 1942 een hoogtepunt. Er wordt een aanslag gepleegd op Heydrich, die aan zijn verwondingen bezwijkt. Als vergelding wordt onder andere het dorp Lidice, niet ver van Praag, met de grond gelijk gemaakt, nadat de mannen doodgeschoten, de vrouwen naar concentratiekampen en de kinderen naar heropvoedinginrichtingen gebracht waren. De naam Lidice blijft voor de hele wereld het toonbeeld van nazistische gruweldaden.
De Duitse bezetting kost de Tsjechen driehonderdduizend doden. Bovendien worden vele duizenden Joden via het getto Teresin (Theresienstadt) naar vernietigingskampen gedeporteerd. De stad Praag wordt in de oorlog maar licht beschadigd: alleen een deel van het stadhuis wordt vernietigd.
Aan het eind van de oorlog wordt Tsjecho-Slowakije voornamelijk door de Russische troepen bevrijd van de Duitse bezetters. Tsjecho-Slowakije komt onder de invloedsfeer van Rusland als in 1948 de communisten onder leiding van Gottwald de macht overnemen.

Op 21 augustus 1968 eindigt abrupt een poging de maatschappij en de economie te hervormen. De Praagse Lente is ten einde en de Russische troepen bezetten het land. Alexander Dubcek, een belangrijke voorvechter voor meer zelfstandigheid, en honderdduizenden aanhangers, voornamelijk intellectuelen worden uit het openbare leven verbannen.

In 1989 maakt Tsjecho-Slowakije zich los van de Russische invloedssfeer (Fluwelen revolutie; in dezelfde tijd valt ook de Berlijnse Muur) en wordt Vaclav Havel president. Deze kon niet voorkomen, dat Slowakije zich in 1993 van Tsjechië afscheidde. Sindsdien vormen Bohemen en Moravië samen de Tsjechische republiek.

De Kroon is de de munt van Tsjechië.

Met ingang van januari 2019 legden Sophia en Margreet hun werk voor Eurokuur neer.

Andrea Kolvers, Nico Hanemaaijer en Yvonne van Bentum hebben de werkzaamheden overgenomen.

Zij zetten Eurokuur met dezelfde filosofie voort.

Lees meer →

In 2019 geen vergoedingen meer voor kuurreizen bij DSW en Delta Lloyd

Lees meer →