PIEŠŤANY

Piešťany is waarschijnlijk het grootste en meest bekende kuuroord van Slowakije.

Het is gelegen aan de rivier Vah (Waag) en ligt ca. 90 km ten noorden van Bratislava.

Het ontstaan van het kuuroord gaat terug tot de oertijd, toen mammoetjagers zich vestigden bij de warme bronnen die op het eiland in de Vah ontspringen.

In 1720 werd Jan Leopold Erdödy eigenaar van de plaats. De plaats zelf bleef tot 1848 eigendom van Erdödy en het kuuroord zelfs tot 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog. De eerste stenen gebouwen dateren van ongeveer 1820 en tot 1900 werd er flink bijgebouwd. Eind 19e eeuw werd ook het kuurpark aangelegd.

In 1889 werd het kuuroord verhuurd aan de familie Winter. Het kreeg internationaal aanzien en de kuuroorden Piešťany en Trenčianske Teplice (wat tot dezelfde familie behoorde) werden bekende kuuroorden.

In 1894 is het beeld opgericht van de gebroken kruk, wat nog altijd symbool is voor de stad.

Tijdens de communistische periode zijn op het eiland verschillende grote hotels gebouwd om het groeiende aantal gasten te kunnen opvangen.

Ook in de stad zelf zijn vele hotels voor de kuurgasten. De meeste van deze hotels bieden alleen onderdak en verzorging en worden de kuren in behandelcentra op het eiland gegeven.

Het centrum van de stad is door een loopbrug rechtstreeks verbonden met het deel va het kuureiland waar de behandelingen gegeven worden.

 

Hotel Maj, waar Eurokuur een contract mee heeft, vormt hierop een uitzondering. Alle behandelingen worden hier in het hotel zelf aangeboden. Tot eind 2015 moest men alleen voor de thermaalbaden en de “schlamm”pakkingen nog naar het eiland, maar tegenwoordig heeft het hotel ook een eigen thermaalbad en “schlamm”pakkingen.

 


Het hotel dient ook als opleidingsplaats voor de universiteit van Trnava op het gebied van o.a. Fysiotherapie en revalidatie. Het is als kuuroord erkend door de Slowaakse overheid.

Hotel Maj ligt in een rustige buitenwijk in het zuiden van de stad, niet ver van de Vah.

 

Het heeft ruime 2-persoonkamers, die ook door alleengaanden tegen meerprijs gehuurd kunnen worden.

De behandelingen in hotel Maj zijn te vergelijken met de behandelingen in Trenčianske Teplice: veel warmtebehandelingen in de vorm van pakkingen en warme baden en verder veel oefeningen.

 

Dit kunnen zijn in het water, als groepsgymnastiek en een individueel oefenprogramma onder leiding van een fysiotherapeut. Er worden veel verschillende soorten massages aangeboden.

 

Met ingang van januari 2019 legden Sophia en Margreet hun werk voor Eurokuur neer.

Andrea Kolvers, Nico Hanemaaijer en Yvonne van Bentum hebben de werkzaamheden overgenomen.

Zij zetten Eurokuur met dezelfde filosofie voort.

Lees meer →

In 2019 geen vergoedingen meer voor kuurreizen bij DSW en Delta Lloyd

Lees meer →