Swieradów Zdrój 

Swieradów Zdrój (In het Duits Bad Flinsberg) is een kuuroord met vele kuurhotels, die op enkele na, alle in particuliere handen zijn gekomen. Hier is het niet zo dat het hele kuuroord in handen is van één organisatie, maar zijn alle hotels zelfstandig.
Het dorp ligt ca 50 km van de Duitse grens en 2 km van de Tsjechische grens. De afstand naar Utrecht is ca 880 km.

Bijzonderheden in Swieradów Zdrój
Het mooiste gebouw in Swieradów Zdrój is wel Dom Zdrojowy, het kuurhuis. Het tegenwoordige gebouw ontstond op de plaats van de vroegere drinkhal uit 1781, die in 1895 door brand werd verwoest.
Binnen 4 maanden na de brand was het nieuwe gebouw, dat destijds 1,5 miljoen D-mark heeft gekost, weer opgebouwd.
In het gebouw bevindt zich een prachtige, 80 meter lange wandelhal van larikshout, waar men al drinkend van het mineraalwater rond kan lopen. Ook de klokkentoren is bijzonder. Direct aansluitend aan dit kuurhuis is het kuurpark.
Enige tientallen jaren geleden is het kleine dorp Czerniawa Zdrój (Bad Schwarzberg), dat 2 km van de Tsjechische grens ligt, ingelijfd. Kuurhotel Reha Center ligt in Czerniawa Zdrój. Het ligt tegen het Isergebergte aan, op 650m boven de zeespiegel. Het Isergebergte is het westelijke deel van het Reuzengebergte, dat de scheiding vormt tussen Tsjechië en Polen.
Doordat er in Swieradów Zdrój veel kuurhotels zijn, is er ook een uitgebreid aanbod van excursies en culturele activiteiten, die de kuur kunnen veraangenamen.

Hotel Reha Center
Hotel Reha-Center met ca 90 bedden is mede door de kleinschaligheid en de vriendelijkheid van het personeel een aangenaam oord om te verblijven. Het ligt in een deelgemeente van Swieradów Zdrój, Czerniawa Zdrój geheten. Czerniava ligt op ca 4 km afstand van Siweradów en 2 km van de Tsjechische grens. In het hotel woont één van de eigenaren, een reumatoloog, die ook aan de universiteit van Wroclaw is verbonden.Het hotel heeft een erkenning van de Poolse overheid en staat onder toezicht daarvan.

Hotel Reha Center is in 2005 geheel gerenoveerd. Het waren oorspronkelijk 2 gebouwen, die samengevoegd zijn tot een hotel met een kuurafdeling. Er is een derde gebouw aan toegevoegd, waar relax- en schoonheidsbehandelingen worden gegeven (tegen extra betaling). Deze worden ook in de middag en ’s avonds gegeven. De kamers in het hotel zijn geen van alle gelijk. Alle behandelingen, behalve de drinkkuur ( 5 min. lopen) vinden in het hotel plaats. In overleg kunnen bijzondere (radon)behandelingen in Swieradów Zdrój gevolgd worden. De behandelingen in dit hotel zijn toegespitst op bewegen. Er is een zwembad en een fitnesszaal, maar er is ook de mogelijkheid om met een groep yogalessen te volgen. Verder wordt bij iedere gast wordt een botdichtheidmeting gedaan.De behandelingen zijn zoveel mogelijk in de ochtenduren. De modderbehandelingen zijn in de vorm van warme baden en warme kompressen. Dit ‘Zwarte Goud’ kan de pijn bij bijv. reuma sterk verminderen. De mineralen in de modder hebben bovendien een goede invloed op de stofwisseling en de bloedsomloop. Een heel bijzondere therapie, die sinds september 2009 mogelijk is in Swieradow Zdroj, is de kryotherapie. Men gaat gekleed in een geheel katoenen pak de koudekamer van min 120 graden Celsius in. Dit is een ruimte, vergelijkbaar met een kleine sauna. Maximaal 4 personen lopen hierin rondjes. Het is noodzakelijk om te blijven bewegen. De koude dringt in deze tijd diep door in de huid en onderliggende vetweefsels en ten slotte in de spieren. Zo snel mogelijk na het verblijf in deze koudekamer moet men oefeningen doen. Doordat de koude de pijn sterk vermindert, kunnen mensen op dat moment oefeningen doen, die normaal niet (meer) mogelijk zijn. De gymnastiek na afloop dient dan ook vooral om de beweeglijkheid te verhogen.Het doel van deze therapie is om door verlaging van de temperatuur in de weefsels pijn te bestrijden en ontstekingen af te remmen. De spieren warmen langzamer op dan huid en vetlagen, omdat voor de opwarming van deze lagen, warmte aan de spieren onttrokken wordt. Zo kunnen mensen tot 30 minuten later nog aanzienlijk minder pijn hebben. Deze vorm van therapie is al veel langer bekend in de vorm van ijszakken op pijnlijke en ontstoken plekken, maar op deze manier is het effect veel groter.

meer informatie vind u op www.spa.swieradow.com.pl

Cultuur en vrije tijd
In Czerniawa Zdrój is op 2 kuurhotels en enkele kleine winkeltjes na niet veel te beleven. Wel is dit gehucht een goede uitvalsplaats voor prachtige wandelingen. 
De grootste bezienswaardigheid is Czarci Młyn, letterlijk de duivels molen. In dit gebouw, dat nog uit eind 19e eeuw stamt, zijn de oorspronkelijke machines, die tot op heden nog functioneren. Moede wandelaars kunnen zich bij de oven warmen en vers gebakken brood eten.
Halverwege de weg naar Swieradów Zdrój is sinds december 2008 een nieuwe kabelbaan met gondels naar de top van het Isergebergte. Hier bevindt zich Stóg Izerski, van oorsprong een schuilhut met een prachtig uitzicht over de stad en het isergebergte. Dit gebouw, dat tegenwoordig een jeugdherberg is en waar men maaltijden en drankjes serveert is in 1924 gebouwd. Het ligt op 1107 m. hoogte.
Voor de hotelgasten gaat er elke middag een gratis bus naar Swieradów Zdrój dat een levendige stadje is.
Er worden regelmatig excursies in de omgeving georagniseerd. Dit varieert van een dagtocht naar het Reuzengebergte, een tocht naar Jelenia Gora (Hirschberg) de hoofdstad van de provincie, of een van de kastelen in de omgeving.
I
n Swieradów Zdrój worden regelmatig concerten en dansavonden georganiseerd.

Foto's van de nieuwe afdeling:

zwembadkamerhalfitnesszaal

meer informatie vind u op www.badflinsberg.de 

Met ingang van januari 2019 legden Sophia en Margreet hun werk voor Eurokuur neer.

Andrea Kolvers, Nico Hanemaaijer en Yvonne van Bentum hebben de werkzaamheden overgenomen.

Zij zetten Eurokuur met dezelfde filosofie voort.

Lees meer →

In 2019 geen vergoedingen meer voor kuurreizen bij DSW en Delta Lloyd

Lees meer →