Polen


Sinds mensenheugenis vormt Polen een schakel tussen West-Europa en Rusland. Veel meer dan wij ons vaak realiseren, was Polen ook in vroegere eeuwen sterk op het westen georiënteerd.

De geschiedenis
Het grondgebied van Polen is in de loop van de eeuwen vaak gewijzigd. In de gouden eeuw van Polen (16e eeuw) was dit land de grootste staat van Europa. Het tegenwoordige Litouwen, Letland, Wit-Rusland, Oekraïne, Hongarije en Bohemen behoorden toe aan Polen. Deze gouden tijd eindigde met de dertig jarige oorlog halverwege de 17e eeuw. Grote delen moesten toen worden afgestaan. Voor de Tweede Wereldoorlog lag Polen een stuk verder naar het oosten. Wroclaw (Breslau)en ook Swieradó Zdrój ( Bad Flinsberg) lagen tot die tijd in Duitsland. Vandaar dat de plaatsen daar ook nog allemaal Duitse namen hebben. In het oosten lag de grens enkele kilometers ten westen van Minsk en Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, lag zelfs in Polen.
Na de Tweede Wereldoorlog stond ook Polen onder invloed van Rusland. De communistische partij had het voor het zeggen. In 1980 was er een golf van stakingen in het land waarbij die in Gdansk, waarbij Lech Wałęsa de aanvoerder was, veel internationale aandacht kreeg. In 1981 werd de staking neergeslagen en duizenden personen werden gearresteerd. In 1988 braken opnieuw stakingen uit, waarna in een rondetafelconferentie een compromis werd gesloten en er vrije verkiezingen kwamen. De omwenteling was een feit. In 1999 werd Polen lid van de NAVO en op 1 mei 2004 trad het toe tot de Europese Unie.

Silezië

Dit is het zuidwestelijke gebied van Polen. Het grenst in het westen aan Duitsland en in het zuiden aan Tsjechië. De bergketen de Sudeten vormt de grens met Tsjechië. Dit natuurgebied is van ongekende schoonheid. Er zijn zacht hellende, met bos, begroeide bergruggen, diepe rivierbeddingen, watervallen en grillige rotsformaties. De hoogste bergrug in dit gebied is het Reuzengebergte met een top van 1602 meter. Belangrijkste stad van Silezië is Wrocław. Het wordt samen met Kraków tot de gezelligste steden van Polen gerekend. Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de stad veranderd in een vesting: Festung Breslau. Na de oorlog was een groot deel van Wrocław verwoest. Maar door de restauratie na de oorlog heeft de stad een groot deel van haar charme teruggekregen. Het is momenteel een druk commercieel en wetenschappelijk centrum met een eigen universiteit. Een andere bezienswaardige plaats in de buurt van Swieradów Zdrój is Jelenia Góra. Het marktplein behoort tot de mooiste van Silezië. De wit geverfde huizen van de linnenhandelaren zijn bijna allemaal in de 16e en 17e eeuw gebouwd.
I
n het grensgebied met Tsjechië ligt het Karkonoski Nationaal Park dat wordt gevormd door de hoogste delen van de Sudeten. Opvallend zijn de, in de ijstijd, gevormde meren en grillige rotsformaties die men ook aan de zuidzijde in Tsjechië kent.

Klimaat
Polen bevindt zich in de overgangszone van zeeklimaat naar landklimaat. Silezië, waar Swieradów Zdrój in ligt, behoort tot de warmste delen van het land. De herfst begint in september, maar net als in Tsjechië en Slowakije kent men hier ook de ‘gouden herfst’ met heel wat zonnige dagen. De wisselingen in het weer kunnen elkaar snel opvolgen. De temperaturen zijn, vergeleken met Nederland, wat extremer d.w.z. in de zomer warmer en in de winter kouder. Er valt minder regen dan in Nederland.

De taal
Het Pools behoort tot de Indogermaanse talen en is hierdoor verwant aan het Tsjechisch, Slowaaks, Russisch en Bulgaars. De verwantschap met het Tsjechische en Slowaaks is zo groot, dat de mensen uit deze landen elkaar goed kunnen verstaan. Van ca. 1000 tot 1500 was het Latijn de geschreven taal. Pas in de 16e eeuw heeft het Pools het Latijn verdrongen als officiële geschreven taal. Door het grote aantal Duitstaligen in de grote steden zijn veel Duitse namen in de taal opgenomen. De oudere inwoners spreken ook vaak Duits. 
Het Pools is door zijn vele naamvallen en vervoegingen een erg moeilijke taal om te leren. De klemtoon valt bijna altijd op de voorlaatste lettergreep.

Praktische zaken
De Poolse munteenheid is de złoty (złoto = goud) najaar 2013 is de zloty 0,24 euro waard.
Poolse kunstnijverheid is zeer de moeite waard. Geliefde artikelen zijn lederwaren, barnsteen, borduurwerk, koper, hout en vooral glas en aardewerk.
De meeste winkels zijn 7 dagen per week geopend.

Met ingang van januari 2019 legden Sophia en Margreet hun werk voor Eurokuur neer.

Andrea Kolvers, Nico Hanemaaijer en Yvonne van Bentum hebben de werkzaamheden overgenomen.

Zij zetten Eurokuur met dezelfde filosofie voort.

Lees meer →

In 2019 geen vergoedingen meer voor kuurreizen bij DSW en Delta Lloyd

Lees meer →