Trenčianske Teplice

Dit kuuroord is bekend door de bronnen met geneeskrachtig zwavelhoudend water. 
Deze bronnen ontspringen in een prachtig natuurgebied.
Trenčianske Teplice wordt daarom ook wel de Parel van de Karpaten genoemd.
Het kuuroor
d ligt in een schilderachtig dal van het riviertje de Teplička in het Strazovergebergte.

De geschiedenis
Volgens een oude legende had een oude herder die een verdwaald schaap zocht een meer gevonden waaruit een penetrante zwavelgeur opsteeg.
De eerste schriftelijke verwijzing naar de geneeskrachtige bron dateert uit 1274, maar al van voor het begin van de jaartelling was de bron bij jagers bekend. Later sloegen de Romeinen hier een legerkamp op. Dit legerkamp is de basis van het huidige Trenčin.
Trenčianske Teplice met zijn geneeskrachtige bronnen behoorde van het einde van de 13e  eeuw tot 1900 aan de bezitters van de burcht van Trenčin.

 De familie Illeshazy, die het kuuroord 241 jaar lang, van 1594 tot 1835 in eigendom had, heeft veel betekend voor de totstandkoming van het huidige kuuroord. Gedurende deze periode werd Trenčianske Teplice een bekend kuuroord in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie.
In 1835 verkocht Stefa n Illeshazy het kuuroord aan de Weense bankier Georg Sina. De nieuwe eigenaar moderniseerde het kuuroord en zijn zoon Simon liet nieuwe hotels bouwen en het kuurpark vergroten. Zijn dochter Iphigenie liet in 1888 de belangrijkste bezienswaardigheid bouwen, de prachtige Hammam in Moorse stijl.
Het kuuroord bleef tot 1909 eigendom van de familie Sina, waarna het tot 1948 verschillende eigenaars heeft gehad. In 1948 werd het staatseigendom. Sinds 1995 is het kuuroord weer privé-eigendom. In 2006 is het voor het laatst van eigenaar veranderd. Het behoort nu toe aan een internationaal financieel consortium.

Hammam
In 1876 erfde de jongste dochter van Georg Sina, Iphigenie, het kuuroord en werd eigenares. Zij was getrouwd met de Franse edelman Castries. In die tijd werd er veel gebouwd in Trenčianske Teplice. Iphigenie streefde naar een professionelere behandeling van de kuurgasten. Zij trok daarom de bekende balneoloog J. Heinrich aan, die het kuuroord moderniseerde en het een hygiënisch e en esthetisch-verantwoorde inrichting gaf.
Op de wereldtentoonstelling van 1885 in Parijs had Iphigenie een model gezien van een Turks bad, dat door de Tsjechische architect Schmoranz ontworpen was. Deze was toentertijd hofarchitect van de onderkoning van Egypte. Naar dit ontwerp was in Egypte al een Turks bad gebouwd voor onderkoning Ismail. Het Arabische woord voor bad is hammam.
Iphigenie reisde af naar Egypte om toestemming te vragen voor de bouw van eenzelfde hammam in Trenčianske Teplice. In zeer korte tijd werd het gebouw, dat aan het spiegelbad 'Sina' is vastgebouwd, gerealiseerd.
Het eerste dat de bezoeker opvalt is de lichtinval. Het buitenlicht komt door kleine ronde vensters in het dak, waardoor men het idee van een sterrenhemel heeft. De binnenzijde van het gebouw is grotendeels bedekt met kleine witblauwe tegeltjes, die speciaal hiervoor werden gebakken. Elk tegeltje heeft de initialen van Iphigenie des Castries: IC. Middenin de ruimte staat een fontein van roze marmer en aan de zijkanten van de hal staan 2 Moorse kachels.
Oorspronkelijk waren er in de hammam badkuipen in de cabines. In de 19e eeuw was dit het duurste bad in het kuuroord. Het was een attractie voor de adel en de welgestelden. Zij hadden hun eigen cabine met badkuip.Tegenwoordig wordt de hammam gebruikt als rustruimte na het bad en als kleed- en massageruimte. (Het grootste deel van het jaar alleen voor de mannelijke gasten)

Cultuur en vrije tijd
Al meer dan 50 jaar wordt elke zomer in Trenčianske Teplice het muziekfestival ‘Muzikale Zomer’ georganiseerd. Er zijn dan o.a. uitvoeringen van opera’s en operettes. Beroemde dirigenten hebben hier concerten gegeven. Deze concerten vinden plaats in de mooie, halfronde concertzaal, die in het kuurpark gelegen is.

Gedurende het hele jaar worden er concerten en andere voorstellingen gegeven voor de kuurgasten in deze concertzaal. Verder is er elke zomer een internationaal filmfestival. Hoogtepunt van dit festival is het optreden van beroemde toneelspelers. Van elk van de prijswinnaars bevindt zich een plaquette op de zg. beroemdheden-brug. Enkele namen van deze prijswinnaars zijn: Sophia Loren, Geraldine Chaplin en Jean Paul Belmondo.
Elke week worden verscheidene films getoond. De meeste films zijn Engelstalig en hebben een Slowaakse ondertiteling.

Niet ver van Trenčianske Teplice ligt de historische stad Trenčin, met zijn middeleeuwse burcht hoog boven het stadje. Deze stad is met de lijnbus goed te bereiken. Het heeft een mooi centraal plein en er zijn verscheidene goede en leuke winkels.
Er worden excursies georganiseerd naar o.a. Bratislava en Wenen. Een andere mogelijkheid is om met een excursie naar de Hoge Tatra te gaan, het kleinste hooggebergte van Europa. Ook Čičmany een pittoresk dorpje met beschilderde huizen en een permanente kerststal met bewegende houten beelden uit Slowakije is de moeite van een bezoek waard. Verder zijn er in de omgeving diverse burchten en kastelen die bezocht kunnen worden.

Maar ook in de directe omgeving van de kuurhotels is het goed toeven. De omgeving is geheel autovrij. De luchtkwaliteit is bijzonder goed, doordat er stadsverwarming is en men in de woningen niet mag stoken. Er staan in het warmere jaargetijde diverse banken om op te rusten. Verder is er een keur aan restaurantjes en drinkgelegenheden.
Verder is Trenčianske Teplice een goed vertrekpunt voor wandelaars. Voor degenen die van grotere wandelingen houden is er een keuze uit diverse wandelroutes in de omgeving. Hierbij moeten vaak steilere hellingen genomen worden. Voor personen die niet zo goed ter been zijn is het wandelen in het park op goede vlakke paden aangenaam.

 

Meer informatie vind u ook op www.kupele-teplice.sk

Met ingang van januari 2019 legden Sophia en Margreet hun werk voor Eurokuur neer.

Andrea Kolvers, Nico Hanemaaijer en Yvonne van Bentum hebben de werkzaamheden overgenomen.

Zij zetten Eurokuur met dezelfde filosofie voort.

Lees meer →

In 2019 geen vergoedingen meer voor kuurreizen bij DSW en Delta Lloyd

Lees meer →