Kuurbehandelingen algemeen

Naast voor elk kuuroord specifieke behandelingen zijn er ook therapieën die in elk kuuroord gegeven worden.
Hieronder een korte opsomming:

Pakkingen
Modderpakkingen
Hierbij wordt met modder, die geneeskrachtige mineralen bevat, een warm kompres gemaakt dat op de pijnlijke plekken gelegd wordt. Men ligt 20 min met dit kompres zodat de warmte goed kan doordringen en de mineralen door de huid opgenomen kunnen worden.
Paraffine
Dit wordt voornamelijk toegepast op de handen. Men doopt de handen in een paraffinebad van ca. 50ºC, waarna ze worden ingepakt en men 20 minuten moet blijven zitten. Ook hier geldt dat de warmte goed moet kunnen doordringen.

Massages
Klassieke massage
Deze massage wordt meestal direct na het thermaalbad gegeven wanneer de spieren nog soepel zijn van het warme water. Rug en nek zijn de lichaamsdelen die in bijna alle gevallen worden behandeld.
Reflexmassage of segmentmassage
Door het activeren van zenuwbanen wordt de bloeddoorstroming bevorderd en wordt de pijn verminderd.
Onderwatermassage 
In een bad wordt onder water een straal water gericht op de spieren van ledematen en rug. Door het warme water kan men op deze manier gevoelige plekken extra goed masseren.

Oefentherapieën
Deze worden zowel in groepsverband als individueel gegeven. In groepsverband worden personen met overeenkomstige aandoeningen bij elkaar in een groep geplaatst.
Ook wordt er oefentherapie in water gegeven. Hierbij worden weer de mensen met vergelijkbare aandoeningen in een groep bij elkaar geplaatst. Doel is de beweeglijkheid te bevorderen.

Elektrotherapieën
Bij al deze therapieën wordt door middel van elektrische of magneetapparaten de bloeddoorstroming in het pijnlijke gebied verbeterd. Ook het galvanische bad en de geluidstherapie behoren tot deze categorie. Deze therapieën worden vooral toegepast bij dieper gelegen aandoeningen.

Fitness
Alle kuuroorden hebben goed geoutilleerde fitnessruimtes. Hier worden individuele oefeningen gegeven, maar er kan ook in de vrije tijd door de kuurgasten gebruik van worden gemaakt.

 

Kuurbehandelingen in Trenčianske Teplice 
Dit kuuroord heeft zich gespecialiseerd in warmtebehandelingen. Er wordt gebruik gemaakt van het zwavelrijke water dat op verschillende plaatsen uit de grond omhoog borrelt. 

Zwavelbaden

Het water bevat, naast een grote hoeveelheid fluor en silicium, zwavel in de vorm van waterstofsulfide (H2S). Van deze laatste stof is bekend, dat hij pijnbestrijdend en ontstekingsremmend is. Bovendien geeft het baden in een warm bad verlichting van de pijn, ontspanning van de spieren en bevordert het de doorbloeding.
Het water borrelt op uit de grond en wordt opgevangen in verschillende bekkens, elk met een eigen temperatuur. De temperatuur van het bronwater is zodanig, dat men het water voor alle personen zonder op te warmen of af te koelen kan gebruiken. Dit is van groot belang vanwege de vluchtigheid van het gas H2S. Het gas hecht zich op de huid (zichtbaar in de vorm van belletjes) en kan dan opgenomen worden door de huid. Iedere kuurgast gaat 6 keer per week in het zwavelbad.
Na 20 minuten baden volgt steeds een rusttijd van ca 10 minuten, ingepakt op een bedbank.

Pakkingen
Fangopakking
Dit is een brij van gemalen vulkaanachtig gesteente, dat enkele maanden in contact is gebracht met het thermaalwater. Hierdoor zijn de genees- krachtige stoffen opgenomen in de brij. Deze brij wordt verwarmd tot ca. 50° C en dan op de pijnlijke plekken van het lichaam gelegd. Men moet daarmee 20 minuten blijven liggen, weer gevolgd door een rustperiode.
Parafango
De fango wordt gemengd met paraffine, waardoor er een dun plakkaat van kan worden gevormd. Ook hiermee worden weer de pijnlijke plekken bedekt en moet men 20 minuten blijven liggen.

Kuurbehandelingen in Piešťany 

De behandelingen in Piešťany zijn te vergelijken met die in Trenčianske Teplice; d.w.z. veel warmtebehandlingen in de vom van pakkinge en warme baden. Er wordt veel aandacht besteed aan oefeningen, zowel in en groep als individueel.
Ook in dit kuuroord kent men de thermaalbaden, hier sterk koolzuurhoudend en natrium- en calciumrijk water. Verder de "schlamm"pakkingen met een soort klei, afkomstig van de bodem van de rivier Vah en vermengd met thermaal water dat rijk is aan zwavel. Er is een groot scala aan verschillende soorten massages.

Kuurbehandelingen Jáchymov 
In dit gebied komt uranium in de grond voor en is in het grondwater natuurlijk radon opgenomen. Dit is een licht radioactief gas, dat een ontstekingsremmende en pijnbestrijdende werking heeft.

Radonbad
Men gaat 6x per week 15 minuten in een radonbad.
In totaal heeft men dan met net zoveel radioactieve stof in contact gestaan als voor het maken van een halve röntgenfoto.

 

 

Kuurbehandelingen Swieradów Zdrój 
Hier wordt geneeskrachtige modder in de omgeving gewonnen. De geneeskrachtige stoffen worden opgenomen door de huid. Bovendien heeft modder de eigenschap dat het de warmte lang vasthoudt. Verder hecht men in dit kuuroord veel belang aan alternatieve therapieën.

Modderpakkingen
Een handvol warme modder wordt op de pijnlijke plek gelegd en de werkzame stoffen kunnen door de huid opgenomen worden. Verder geeft de warmte een verbeterde bloeddoorstroming waardoor afvalstoffen sneller verwijderd worden.

Modderbaden
Aan een warm bad wordt modder toegevoegd. Hierin blijft men gedurende 20 minuten liggen. 

Kryotherapie
Men gaat gekleed in een geheel katoenen pak, de koudekamer van min 120° Celsius in. Dit is een ruimte vergelijkbaar met een kleine sauna. Maximaal 4 personen lopen hierin rondjes. Het is noodzakelijk om te blijven bewegen. De kou dringt in deze tijd diep door in de huid en onderliggende vetweefsels en ten slotte in de spieren. Zo snel mogelijk na het verblijf in deze koudekamer moet men oefeningen doen. Doordat de kou de pijn sterk vermindert, kan men op dat moment oefeningen doen die normaal niet mogelijk zijn. De gymnastiek na afloop dient dan ook vooral om de beweeglijkheid te verhogen.
Het doel van deze therapie is, om door verlaging van de temperatuur in de weefsels, pijn te bestrijden en ontstekingen af te remmen. Zo kunnen mensen tot 30 minuten later nog aanzienlijk minder pijn hebben. 
Deze vorm van therapie is al veel langer bekend in de vorm van ijszakken op pijnlijke en ontstoken plekken, maar op deze manier is het effect veel groter.

 

Met ingang van januari 2019 legden Sophia en Margreet hun werk voor Eurokuur neer.

Andrea Kolvers, Nico Hanemaaijer en Yvonne van Bentum hebben de werkzaamheden overgenomen.

Zij zetten Eurokuur met dezelfde filosofie voort.

Lees meer →

In 2019 geen vergoedingen meer voor kuurreizen bij DSW en Delta Lloyd

Lees meer →